Sunday, 26 April 2015

SAMBAL UDANG

      Salam...happy weekend everyone...just comeback from Bayou Lagoon Park Resort..family day office..sempatla ronda2 Melaka still xbole luput ingatan pd Original Coconut Shake kt Pantai Klebang mmg sgt ohsemmmm!!!!....nyam2..dua ari bturut2 g Pantai Klebang sbb coconut shake pnya psl uollsss...plus sgt best mandi manda kt waterpark Bayou Lagoon...tbaek!!!!...

   Back to our kitchen story arini share skit resepi SAMBAL UDANG best in world la bagi aku sbb mak den yg buat...air tgn bonda la katakan...jom kita checkout resepi kat bawahnie...


 


RESEPI SAMBAL UDANG

Bahan A

1 1/2 kg udang (aku guna udang harimau time nie...)
3 sus besar sos cili
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu minyak masak
3 sudu teh gula
Garam secukup rasa
2 labu bawang besar

Bahan B
40 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak & tumiskan bahan yg dikisar bersama sos cili sehingga pecah minyak
2. Masukkan jus asam jawa then korang kacau rata. Biarkan sampai nampak pecah minyak ok.
3. Lepas tue bolehlah masukkan udang, bawang besar, garam & sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api yg perlahan.
4. Apabila sudah pekat & pecah minyak, tutupkan api & hidangkan. SIAP!!!

                                   Ok niela dia hasilnya..air tangan bonda tersayang Sambal Udang...



      Actually sambal udang amatlah sesuai dihidangkan dengan pelbagai jenis makanan mcm nasi lemak, nasi campur, pulut, roti & mcm2 lagila...tp mcm my hubby xmkn sambal udang sbb dia kn takut benda cm pedas & merah...bgi motivation cmne pn xkn mknlah hehe..btw if korang bkesempatan g Melaka mmg suggested gi Pantai Klebang...sampai jumpa lagi di entry akan dtg..nk sambung rehat sbb sok keje huhu...malas tol dahla skg musim hujan hehe..sedap tdo katanya...take care..SALAM....

No comments:

Post a Comment