Wednesday, 8 April 2015

MEE UDANG BANJIR IN THE HOUSE



Salam semua...selamat hari rabu!!!hehe...dah bape ari senyap balik keje dah siap bagi hubby mkn kenyang2 ckp mlmni nk blogging jap huhu...xsangka cpat jer thnni blalu tau2 dah msuk bln april kn huhu...another 2 weeks nk g holiday xsbrnya haha..dah 2 bln xamik cuti nie xsbr nk rest pjg2 skit..penat kot keje huhu...

So mlmni hmmm nk share resepi Mee Udang la huhu..korg suka mkn udg x?????agkat tangan tinggi2!!!!saya..saya..saya..kn...actually nie first time wat ntah pe mimpi ade satu hari blik keje sgp nk msk huhu...ok jom kita tgk resepinya....


RESEPI MEE UDANG BANJIR

Bahan A:

1 bungkus mi kuning
500 gm udang (better buang kulit)
1 liter stok udang (air rebusan kepala & kulit udg)
3 sudu mkn myk msk
Garam secukupnya


Bahan B (hiasan)

1 cawan tauge
3 biji telur (belah 2)
1 Ikat sawi
3 biji cili merah/cili padi (dihiris)
50 gm bwg goreng
Fishcake 

Bahan C (dikisar)

15 tangkai cili kering
50 gm udg kering/3 sudu besar cili boh
5 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
2 tangkai serai

Cara Membuatnya:

1) Rebuskn kepala & kulit udg utk stoknya. Then, korang tuskan air rebusan.

2) Pnskn minyak & korang tumiskan bhn2 tumisan sampai wangi.

3) Masukkan air rebusan udg & msk sampai mendidih.

4) Masukkan udg & biar mendidih.

5)Hidangkan dgn mee dgn bhn hiasan...SIAP!!!

 Hasilnya...nyam2 sedia utk dimakan bersama tersayang..cewahh...







Korang bole mkn dgn cucur udang jgk..lagi mengancam..CAYOLAHHH ckp den hehe...



 Ok nk lagi mengancam buat air bandung sejuk2 sodap!!!




Ok semua...jumpa next entry..BYE!!!!






No comments:

Post a Comment