Salam semua..happy weekend..dah bape arini senyap kat blog ni almaklumlah weekend je masa nk spend quality time dgn encik hubby 24 jam...since 3 mggu yg madatang nie kami mmg xkn ade kt umh 4 our holiday trip & so on so last nite mmg plan nk wat something special utk hubby...pk pnya pk so dptla idea nk try wat chicken pai...mmg dahlme berangan nk wat & mbayangkan bhn nk guna tp mlm td baru tcapai hasrat..sbb hubby ckp mlm td ade game MU..so pk sambil hubby tgk bole mtk tlg dia jaga oven hehe...so now anda daa ready nk checkout resepi..so JOM!!!!!!!
RESEPI CHICKEN PIE
Bahan2 yg digunakan utk membuat Chicken Pie versi aku hehe...
Bahan2 doh pastri:
250 gm tepung gandum
150 gm butter/planta/margerin
1/2 sudu kecik garam halus
70ml air
Cara Membuat:
First, korang masukkan garam halus dlm tepung (aku guna Super Fine Flour by Nona). Then, potong butter kecik2 sampai jd ala2 serbuk roti tue...nmpk mesra gitu..(aku guna ButterCup)...masukkan air ikut keperluan & gaulkan sampai rata..Simpan doh dalam petiais around 1 hour.
Nie la hasilnya doh yg diluli..aku guna
In the meantime kita buat inti pai ok..JOM!!!
Bahan2 buat inti pai ayam....
Bahan2 inti pai:
Ayam kisar (aku guna brand AZMY)
1 tin Mushroom Soup (aku guna Campbells)
Cendawan butang (aku guna branch Ayam Brand)
Cendawan Fresh (aku lupa jenis ape namanya hehe)
2 ketul sosej (potong kecil)
1 barang lobak merah (potong dadu)
Kacang peas (optional)
Jagung (optional)
2 biji tomato (potong dadu)
Cili benggala (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
4 biji bawang besar Holland (potong dadu)
sedikit lada hitam
sedikit garam
CaraMembuat:
First, tumiskan bawang dgn planta..bersama lobak merah & ayam kisar...
Then, masukkan sayuran lain mcm kcg peas, cendawan, jagung, lada benggala & bahan lain..next masukkan Mushroom Soup...
Lastly, masukkan lada hitam dan garam
Sejukkan inti yang dah siap dimasak.
So now masa untuk prepare our Chicken Pie...keluarkan doh pastri dari petiais..korang canaikan doh pastri & amik sedikit doh...kemudia ape lagi kita gelek kn doh tue yea kwn2 hehe... pastue masukkan dlm acuan yg dah tersedia..aku try cari yg satu2 tue tp dah xde guna jela bekas ni huhu...masukkan isi then tutupkan..sapu kuning telur & sedia utk dibakar...
Ok siap untuk dibakar pada suhu 200 darjah celcius selama 40 minit...
Ok niela hasilnya setelah siap dibakar...agak gelap disitu sbb tlebih sapu kuning telur hehe...
Tara..sedia masuk bekas untuk disimpan..almost 1.30 a.m mlm td baru settle..kesian hubby tertidur dpn tv tggu wife siap masak huhu...thanks syg...
Sekali tgk..macam bakul pn ade hehe...
Sesuai untuk dimakan sbg menu sarapan pagi & minum petang...
Jadi ape lagi semua..selamat mencuba yea...jumpa next entry..BYE!!!!
No comments:
Post a Comment