Tuesday, 21 April 2015

RESEPI SATE AYAM

    Salam...hii semua kabare???hehe...dah bape ari senyap kt blog nie almaklumlah cuti baru nie balik kg..so mmg xdela nk buka blog2 nie..pastu dis week sibuk nk prepare family day office..balik keje smlm terus balut adiah la..mcm2 hal nk settle mggunie...
 
    Balik baru nie merasala gather ngn family & melayan menu2 mak masak kt umah especially sambal belacan SEDAPNYAAAA!!!!..yelah hubby xmkn pedas bila balik kg mmg lepas gian la hehe..almaklumlah anak Jawa katenyaa hehehe...

    So balik2 aritu tgk mak dah siap perap ayam untuk buat sate...OMG mmg ohsem hehe..so arini bolehlah share kt kwn2 semua simple resipi untuk buat sate tau huhu...



Bahan:
  1.   2 ekor ayam (di potong kecil supaya mudah dicucuk ke lidi )
  2.   1 1/2 cawan gula pasir
  3.   5 sudu teh garam

 Bahan untuk dikisar :
  • ½ kg bawang merah
  • 50g jintan manis
  • 30g jintan putih
  • 300g lengkuas
  • 200g halia
  • 50g kunyit 
  • 3 sudu besar rempah kari
  • 5 batang serai

Cara masak sate style mak den:
  1. Perap ayam bersama bahan yang dikisar  sekitar 6jam (macam mak aku aritu sehari suntuk huhu).
  2. Kemudian bolehlah cucuk sate ikut citarasa masing2.
  3.  Kemudian boleh bakar hingga masak (tapi sekarangnie dah moden mak den kt kg pn bakar guna kuali Happy Call kt GO Shop uollss hehe..senang..cepat & mudah..xmelekat plus ayam sgt lembut huhu)
  4. Renjiskan air perapan dan minyak dengan serai/daun pandan yang diketuk/diikat. Ini dapat melembutkan ayam dan nampak berminyak.
  5. Bila dah nampak kekuningan bolehlah angkat..pastu bole mkn daa nyam2...
  6.  
     Niela sate yg diperap..lagi lama lagi mesra tau..cm aritu buat sehari suntuk gk..SEDAP!!!

 Kasih seorang ibu boleh plak anak2 dia balik buat sate..siap bgi support my blog ckp amik gamba tempat terang baru nampak hehe..


 Ok nie la hasilnya mmg sgt ohsem ok..hidangan terbaik di malam hujung minggu huhu...


 Mmg puas la mkn..especially hasil air tangan bonda tercinta..plus thanks hubby tlg mak mertua cucuk satay yeaaa...


 Meh close up dekat skit...


 Since last week masa besday my adik ktorg xdpt balik..so mgguni celebrate besday dia sekali mlm tue..kek tue pn sgt sedap american coklat xsilap nama dia..PERFECT!!!

         Btw nak ucap thanks kt my mum..my bro family..adik & semua..we have so much fun this week...dpt gather pastu mkn2..mak ktorg mmg sgt super mak mcm2 dia masak mmg bahagia sgtla perut kitorang sume...nanti korg tryla buat sng sgt2..aritu 2 ekor ayam dpt more than 100 cucuk jugak tau sgt berbaloi plus sedap sgt2...less than 1 hour cucuk plus bakar atas kuali je pn..HAPPY CALL sgt hehe..mmg sgt bagus kuali tue TERBAIKKK!!!...adik den yg xpnh mkn sate pn bole jd peminat tegar sate mlm tue sbb xde arang so sedap jela sgt2 lembut..SERIOUSLY OK...jumpa next entry..take care semua salam...
Bahan : 1 ekor ayam - diambil bahagian isi dan tulang - dipotong2 kecil2 15 biji bawang merah 1 labu bawang putih 2 cm halia 10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri 10 batang serai 2 cm kunyit hidup 1 sudu kecil garam 1 1/2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula 5 sudu besar madu 1 sudu besar jintan manis 1 sudu besar jintan putih Cara : Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan. Tuang madu dan sebatikan lagi. Perap 24 jam . Boleh dicucuk2 pada lidi dan dibakar hingga masak.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan : 1 ekor ayam - diambil bahagian isi dan tulang - dipotong2 kecil2 15 biji bawang merah 1 labu bawang putih 2 cm halia 10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri 10 batang serai 2 cm kunyit hidup 1 sudu kecil garam 1 1/2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula 5 sudu besar madu 1 sudu besar jintan manis 1 sudu besar jintan putih Cara : Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan. Tuang madu dan sebatikan lagi. Perap 24 jam . Boleh dicucuk2 pada lidi dan dibakar hingga masak.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

No comments:

Post a Comment