Friday, 3 April 2015

BUTTER PRAWN BEST EVER


Hiii semua..dahlama sgt nk share resepi butter prawn nie..sbb b4 this cm ak pn tau mknje tp teringin sgt nk blaja wat..upanya pnyala senang huhu...selama kawin nie dah 5x try buat sbb mmg best everla hehe..kalo xpcaya korg cubala sbb seriously korg mmg xkn menyesal hehe...

Kalo korg nk tau mehla tgk resepi best ever yg mmg aku guna all the time nie hehe...

RESEPI BUTTER PRAWN

Sarang Telur: 

2 biji kuning telur
1 senduk planta
1 cawan minyak masak

Ok first, korg pukul ringan kuning telur. Pnskn planta wif minyak msk. Ok nie tips nk buat butter prwan tbaek guna senduk bulat ok!!!very helpfull...Once myk dlm kuali dah mmg confirm pns..korg pusing2 kn myk dgn senduk tu cepat2 mbentuk bulatan sehala tanpa henti ok...

Then, korg tuangkan kuning telur yg korg pukul ringan td...tuang tue korg pastikan tinggi sikit so that telur yg jatuh dlm kuali tue halus mulus je hehe...continue pusing minyak tu laju laju sampaila kuning telur habis..pastikan senduk dipusing sampai telur tue msk berwarna keemasan.

Bila dah msk tuangkan dlm tapis besi utk toskan minyaknya....then kita bole start prepare udang plak...





Part B (udang):
1/2 kg Udang
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan HL (ikot citarasa masing2)
Sedikit planta/butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - optional
Garam secukup rasa

Ok cara nk buatnya mmg sgtla senang semudah A B C D..cewahhhh!!!! First, korg goreng dulu udg yg digaul ngn garam & lada sulah... bole goreng dgn planta tujuannya nk krgkn myk berair ok..pastikan jgn goreng tlalu lama sgt sbb nnt kecut plak udg dah xcantik plak hehe..then bolehla agkat & toskan myknya..

Kemudian, pnskn planta dlm kuali & tumis bwg putih bersama cili padi & daun kari sampaila garing & naik bau...lepastue korg msukkn susu & mskkn jap..masukkan udg yg korg goreng td...sedikit serbuk lada hitam/putih (optional) & garam secukup rasa..Once all ingredient msk dgn sgt mesra bolehla agkat & hidang..last sekali letak sarang telur/floss yg kita buat mula2 td...





So far aku mmg sgt satisfied dgn resepi ni..kira mmg all time feberetla...ENJOYYYYY!!!!

No comments:

Post a Comment