Sunday, 29 March 2015

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Salam semua..msti rmai antara kita suka mkn ketam kn?kn?kn?..hehe...actually lme sgt dh nk try buat ketam msk lemak cili api..slalu tgk org mkn je..tp since kawin most of the time kalo msk kna pk hubby..hubby..hubby..sbb cite rasa suami kids pnya menu xpedas..xmerah..xde cili hehe..tp if teringin kna bt 2 menula sbb xkn nk pk tekak sdri je kn..btw hubby sgp tanam pokok cili sbb sygkn isteri GITU!!!hehe...

Meh tgk resepi yg aku wat ni..

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API:

Bahan A

2 ekor ketam
3 biji kentang
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat (1/2 kelapa)
garam secukupnya

Bahan B (Dikisar)

20 biji cili api
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 batang serai
1 cawan air


Cara masak:

1. Masukkan semua bhn kecuali santan pekat ke dlm periuk. Masakkan shingga mdidih, sehingga ketam dan kentang empuk.
2. Masukkan santan pekat & stiasa kacau shingga mdidih semula.
3. Rasa masinnnya dlm msakan & ttp api.


















No comments:

Post a Comment