Sunday, 29 March 2015

RENDANG UDANG MIL

Salam..kalo tnya psl rendang normal kita akn ckp suka rendang ayam & daging..tp tahukah anda rendang udang pn mmg sgt2 sedap ok..plus MUDAH!!!after married last year all time feberet my MIL pnya menu of course rendang udg..first time tgk MIL bt mmg sgt pelik plus TERUJA!!!yelah xpnh seumur idup mkn kot huhu..so arini meh share resepi rendang udang huhu:








RESEPI RENDANG UDANG

3 Biji bwg merah
3 Biji bwg putih
2 Ketul kunyit hidup
1 kg udang segar 
1 inci Halia
Lengkuas secukupnya
Cili boh sedikit
Santan 250gm
Kerisik (2 sudu besar)
4 Helai daun kunyit
Garam secukupnya
Planta utk mgoreng
Lada hitam
Minyak utk menumis






Tips utk elakkan rendang udg berair...tumis udg mgunakan planta,sedikit garam & sdikit lada hitam...tp pastikan sekejap shj hingga udg btukar warna kekuningan...kemudian angkat dan ditos...

then, blender bhn tumisan


3 Biji bwg merah
3 Biji bwg putih
2 Ketul kunyit hidup 
1 inci Halia
Lengkuas secukupnya
Cili boh 2 sudu besar

Cara memasak:

Pnskan minyak..masukkan bhn yg di blendar..masukkan kerisik & gaul rata..masukkan santan dgn api perlahan...kemudian msukkn udang yg telah ditumis & ditos... simpulkan daun kunyit & msukkan dlm kuali..then siap...normally compare other rendang..rendang udg lagi mudah & cepat...







rendang udg sedap mkn ngn nasi impit nyam2..convenience food utk mangkuk tingkat nk bwk g berkelah hehehehe...






suka tgk suami mkn..btambah2 if wife buat rendang udg huhu..our all time feberet nyam2...selamat mencuba..take care







No comments:

Post a Comment