Tuesday, 24 March 2015

NASI LEMAK HIJAU

Salam semua...cmne keje arini ok??hehe..sok baru rabu xsbr nk tggu jumaat..kalo keje nie xsbr btol tggu sabtu & ahad huhu...arini ade kejutan dr hubby upanya dia pn terjun dlm dunia blogging gk hehe..tp he is more on travelog...minat gk share psl our travel story so far since kawin da bt backpack g Cameron, Teluk Batik, Pangkor, Lumut, Melaka,Langkawi, Penang, Bukit Merah & Lost of Tambun...odw ni ade bbrp tmpt dlm perancangan inshaALLAH nnt akn share dlm next2 entry..nk cite konsep travelog nie amik masa pjg sbb as blog reader previously kita baca sometimes sbb nk dpt info & learn ttg tempat2 yg blogger share...so kenala detail skit la kn huhu...

Bbalik psl topik arini nk share psl all time feberet dr kecik Nasi Lemak Hijau....tara...









ok mari kita tgk resepi kt bwhni k....



BAHAN-BAHAN NASI LEMAK :
4 cawan beras , cuci dan rendam 30 minit
6 cawan santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, belah 4
1 batang serai, dititik
1 inci halia, diketuk
4 ulas bawang putih, diketuk
 4 helai daun pandan untuk diambil pati [alternatif lain guna pewarna hijau epal bersama perisa pandan]
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN SAMBAL TUMIS :-)
2 genggam ikan bilis, bersihkan dan rendam
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 camca teh pes asam jawa
1 biji bawang besar hiris
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras, hiris*
1 inci belacan*(*dikisar halus)

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur rebus secukupnya, dibelah 2 @ telur goreng
Hirisan timun secukupnya
Sambal tumis

CARA MEMBUATNYA :
i-UNTUK NASI LEMAK : 

Toskan beras, then msukkan dlm rice cooker, msuk santan, daun pandan, serai, bwg besar, bwg putih, pati pandan, halia & garam secukupnya.  Kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi kering. Biar betul2 masak, kemudian gemburkan nasi guna senduk, off kan suis rice cooker, tujuan untuk mengelakkan nasi lemak menjadi terlalu bergerak pada bahagian bawahnya. Sementara menanti nasi masak korg boleh buat sambal tumis.
ii-UNTUK SAMBAL TUMIS :

 Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga pecah minyak, guna api sederhana dan kacau selalu. Masukkan asam jawa, kacau dan tambah ikan bilis(toskan). Gaul rata dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali tambah hirisan bawang besar, kacau dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.









yg ni gamba nasi lemak hijau request by hubby utk potluck kt office...sedap la konon katanyeee.....




yg ni bfast ngn hubby..actully kalo buat mmg wane hijau tue trademark..rse dr zmn sekolah lgi..membe2 mmg tau..all time feberet hihi...NOTA AMARAN: suami penulis mmg xmkn pedas haha...fobia mkanan kaler merah..hahaha...







No comments:

Post a Comment